AMPLASARE GEOGRAFICĂ ŞI RELIEF

1.1. Suprafata, vecinatati

Localitatea ŞTEFĂNEŞTII DE JOS este situata in partea de N-E a Judetului Ilfov in Campia Vlasiei, la 4,5 km N de Municipiul Bucuresti si se intinde pe o suprafata de 2982 ha. Teritoriul administrativ se compune din localitatile Stefanestii de Jos, Stefanestii de Sus si Cretuleasca si se invecineaza la Nord – cu localitatea Dascalu, la est – localitatea Afumati, la sud Soseaua de Centura a Bucurestiului si in continuare localitatea Voluntari, iar in vest localitatea Tunari.

1.2. Forme de relief, specificitati, influente

Relieful este specific zonei de campie, fiind situat la o altitudine de 90 m. fata de nivelul Marii Negre. Localitatea Stefanestii de Jos face parte din Campia Movilitei, o subunitate a Campia Vlasiei fiind situata de-o parte si de alta a Baltii Pasarea.

Caracteristica esentiala a Campiei Vlasiei este prezenta unor suprafete impadurite, ramase din vechiul codru al Vlasiei, astfel incat la intrarea in localitatea Stefanestii de Jos, dinspre Bucuresti, se afla padurea Stefanesti, o ramasita a acestor codrii, care prezinta un interes social si recreativ. Aceasta padure este formata din diverse specii de foioase cum ar fi: stejarul, tei si salcam.

Desi padurea acopera si o parte din comuna Stefanestii de Jos, totusi aceasta intra in administrarea fondului forestier.

1.3. Caracteristicile pedologice ale solului

Teritoriul in care este situat localitatea Stefanestii de Jos este predominant format din loess, avand o grosime de 2-6 metri.

Sub patura de sol apare un strat de argila, peste care stau nisipuri si pietrisuri care acumuleaza panzele de apa, eel mai adesea pana la linia de izvoare. Panza de apa freatica se gaseste la o adancime de 5-10 metri.

 

Descarca Document