Prima atestare documentara a comunei apare in „Documente privind istoria Romaniei veacului al XVII-lea”, unde satul Stefanestii de Jos este amintit pentru prima data sub numele de Lipovatu, in anul 1623, cand domnitorul Radu Voda de la Afumati ii daruieste lui Stanciu Logofat, o parte din satul Fundeni, care este in comuna Colentina, pe malul apei cu acelasi nume, si o parte din Gradiste. Tot lui Stanciu Logofat ii daruia pamantul de la hotarul Fundenilor pana la hotarul Lipovetilor si hotarul Afumatilor, pentru a-i fi vecin.

Ramniceanu Dimitrie, in cartea sa „Bucuresti 1866”, nota despre hotarul mosiei Lipovatul-Stefanesti, din districtul Ilfov, plasa Dambovita, ca este proprietatea doamnei Eliza Filipescu. Din arhivele comunei Stefanestii de Jos, numele localitatii este gasit intr-un act de executare al unei hotarari judecatoresti din anul 1874. Comuna poarta numele de Stefanestii-Lipova si era alcatuita din patru sate:

Stefanestii de Jos:
Asezat in sudul comunei, locuit in 1874 jumatate de romani, jumatate de romi dezrobiti in 1863. Primul nume de latifundiar de care isi amintesc localnicii ca ar fi stapanit mosia este al lui Alecu Filipescu, poreclit „Vulpe” (o parte a satului inca se mai numeste Vulpe si astazi)– despre el se stia ca ar fi boier divanist care a jucat un rol in istoria tarii si mai tarziu, dupa incetarea domniilor fanariote. Romii au fost adusi de la manastirile Snagov, Caldarusani si Pasarea, fiind mai numerosi decat in alte localitati din preajma Capitalei. Tot in satul Stefanestii de Jos, un boier pe numele Cristescu, stapanea aproape 120 ha si arata preocupare mare fata de administrarea mosiei, familia acestuia locuind chiar in comuna. Mai tarziu, o parte din  mosia lui Alecu Filipescu a trecut in stapanirea familiei Basarab-Brancoveanu, care instraineaza cea mai mare parte din ea catre locuitori spre sfarsitul anilor 1940.

Stefanestii de Sus:
Intemeiat pe malul stang al baltii Pasarea, era mosia cea mai intinsa, stapanita de fiica lui Dinu Bratianu, Elena. Istoria spune ca acest sat si-a luat numele de la un oarecare Stefan, capetenie de haiduci, fiind intemeiat dupa anul 1812, prin contopirea locuitorilor bastinasi cu un numar de refugiati basarabeni.

Pasarea Boltasi:
Asezat si el tot pe malul stang al baltii Pasarea, a fost locuit initial de urmasi de negustori valahi. Batranii spun ca pana la primul razboi mondial, chiar si dupa acesta, satul a facut parte din comuna Afumati si ar fi luat fiinta in urma revolutiei condusa de Tudor Vladimirescu.

Cretuleasca:
Cel mai mic dintre satele care alcatuiesc comuna, se pare ca a luat fiinta la sfarsitul secolului al XVIII-lea, precedand asezarea imediat urmatoare, intemeiata pe malul stang al baltii Pasarea, ce a fost denumita Stefanestii de Sus.

Actul de nastere al mosiei Stefanesti Lipovatu si Cartea de Hotarnicie

Actele mosiei Stefanesti Lipovatu, preluate de la Alexandru I. Filipescu de la I. C. Gold, sunt:

  • 1845 februarie: copie legalizata de grefa Tribunalului Ilfov II dupa ofisul Domnitorului Gheorghe Dimitrie Bibescu, urmat de raportul Logofatului Departamentului Dreptatii, privitor la zestrea principesei Elisabeta Bibescu, la casatoria sa cu Ion A. Filipescu;
  • 1863 noembrie 27. Act de adjudecatiune emis de Tribunalul Ilfov, sectia III, sub No. 96, pe numele doamnei Eliza Filipescu, pentru mosia Stefanesti, fost aproprietate a lui Ioan A. Filipescu.
  • 1909 noembrie 30. certificatul grefei Tribunalului Ilfov, prin care se certifica ca de la anul 1878 pana la 1909, mosia Stefanesti-Lipovatu a fost impusa pe numele Eliza I. Filipescu, iar de la 1909 pe numele Alexandru I. Filipescu.

Cartea de Hotarnice (1915)

Aduce informatii despre denumirle si limitele de hotar existente in acel moment:
„ Movila veche, hotar la trei mosii Stefanesti, Fundenii-Doamnei si Afumati. Movila este situata la capatul de su-vest al mosiei, hotar cu mosia Fundenii Doamnei.
Capul mosiei stefanesti de vest si nord, in santul de sud al soselei Bucuresti-Fierbinti, in hotar cu mosia Fundenii Doamnei.
Movila veche de piatra din padure, in hotar cu mosia Zlatareanca, Afumati si Domeniul Militar.
Coltul gardului de la Curte, pe malul drept al apei Pasarea, in hotar cu mosia Zlatareanca;
Movila veche, hotar intre delimitarile rurale de pe mosia Stefanestii de Jos, ce-i zice si Chinopsea si de pe Stefanestii d-lui Alex. I. Filipescu.
Movila veche langa scoala de pe mosia Stefanesti a d-lui Alex. I. Filipescu si in hotar cu delimitarea de pe mosia Stefanestii de Sus;
Movila veche, cu piatra, in hotar cu lotasii de pe mosia Chinopsea;
Movila veche in hotar cu mosia Stefanestii de Sus;
Movila veche cu piatra de hotar a patru mosii: Stefanesti, Stefanesti de Sus, Tunari si Runcu;
Movila veche, hotar intre delimitarile rurale de pe mosia Stefanesti a d-lui Alex. I. Filipescu, mosia Stefanesti (padurea), a d-lui Alex. I. Filipescu si Stefanestii de Sus.
Movila veche, hotar intre mosia Stefanesti a d-lui Alex. I. Filipescu, delimitarea rurala de pe mosia d-lui Alex. I. Filipescu si pamantul casei Scoalelor de pe mosia Chinopsea.”