Comuna Stefanesti de Jos are trei biserici, una in fiecare sat:

Stefanestii de Jos

O biserica, care in prezent poarta hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” in trecut a avut si Hramul “Sf.imparati Constantin si Elena”. Dupa declaratiile preotului, biserica a fost construita la 1830 de Boierul Alexandru Filipescu, si l-a avut ca prim preot pe Radu Duhovnicul. Dupa alte date, Biserica “Sf.imparati Constantin si Elena”, ar fi fost construita in 1669, (dupa pisanie). Biserica a mai fost renovata la 1885 iar in anul 1935 o gasim mentionata intr-o publicatie despre manastirile si bisericile din judetul Ilfov ca fiind construita din lemn. Despre biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” citam “pe locul celei vechi in 1825 s-a construit o alta biserica” noiembrie 1844 spune primul preot Radu Duhovnicul care “dice” pe o fila de evanghelie “Sa se stie de cand s-a cumparat aceasta (sf. Evanghelie) aceasta si sf dumnezeiasca evanghelie de domnul postelnicul Ion Alexandru Filipescu in zilele preainvatatului domn Gheorghe Bibescu si s-a dat bisericii Stefanestii de Jos”, “Sf Mihail si Gavril”, unde se pomeneste si hramul “Sf Voievozi” (interviu cu preotul satului Stefanestii de Jos, octombrie 2007). Biserica din Stefanestii de Jos, aflata pe partea dreapta a drumului dinspre Bucuresti, pe aceeasi parte cu primaria si scoala, este biserica principala a comunei, de ea tinand si cimitirul.

Stefanestii de Sus

Biserica “Sf. Nicolae”, construita intre anii 1812-1815, restaurata in 1880, de Sava Vasiliu, 1919, Biserica de rit ortodox, in plan trilobat. Tencuita in “calcio vecchio”, pastrand picturile exterioare. Turla poligonala pe naos. Pictata in interior si exterior in tempera. Biserica “Sf. Nicolae” a fost ctitorita de Radu Cretulescu si postelnicul Padure in anul 1669 a fost declarata monument istoric. Aceasta biserica se afla chiar in centru satului Stefanestii de Sus si constituie o adevarata oaza de verdeata.

Cretuleasca

Biserica de rit ortodox, apartinand Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, Biserica din acest sat s-a ridicat la 1818 de Alexandru Cretulescu proprietar de mosie. Biserica construita din zid a fost renovata la 1895 de Stanciu “proprietar”. Biserica Cretuleasca, monument istoric din secolul al XVIII-lea, deschide o poarta spre trecut, oferind informatii interesante despre traditiile crestine ale localitatii, o lectie de istorie la indemana tuturor. Aceasta biserica nu se incadreaza in stilul clasic ortodox, caracterizat prin doua cupole mici si o cupola mare; biserica, desi ortodoxa, aduce mai mult cu bisericile catolice din Banat. Ea are o forma dreptunghiulara, deasupra intrarii avand un turn orizontal. Datorita numarului mic de locuitori din Cretuleasca si a apropierii de biserica din Stefanestii de Sus, biserica nu mai este folosita decat la ocazii speciale.