Stefanestii de Jos este o localitate in judetul Ilfov, fiind asezata in partea de N-E a Bucurestiului, la o distanta de 15 km. Comuna Stefanestii de Jos se afla in Campia Vlasiei, relieful ei este cel specific zonei de campie. Comuna se intinde pe o suprafata de 32 km2, localitatea aflandu-se de o parte si de alta a Baltii Pasarea. La intrarea in Stefanesti se afla o padure (Lipoveanca-Vulpache) pe langa care se intinde si pe o parte a comunei. Comuna este traversata de Balta Pasarea. Padurile Runcu si Lipoveanca-Vulpache fac parte din fosti Codri ai Vlasiei. Comuna Stefanestii de Jos este marginita la sud-vest de orasul Voluntari, la nord de comuna Dascalu la est de comuna Afumati si la vest de comuna Tunari.
Printre punctele de atractie turistica ale comunei se numara un monument istoric (biserica Cretuleasca – secolul XVII), padurile Lipoveanca-Vulpache si Runcu, balta Pasarea. Comuna este in intregime electrificata, beneficiaza de apa curenta si retea de gaze (partial), retea de telefonie, fibra optica. Localitatea este traversata de doua drumuri judetene, are iesire la Linia de Centura Nord a Capitalei si este traversata de viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov (cu inel de acces la infrastructura rutiera locala).
Componenta actuala a comunei:
• Stefanestii de Jos ( Resedinta Comunei);
• Stefanestii de Sus;
• Satul Cretuleasca;
Denumirea anterioara sub care era cunoscuta comuna era, Stefanesti-Lipovetu (amintit pentru prima oara in analele istorice in anul 1623). De asemenea, intr-un trecut al comunei, mai indepartat, aceasta mai cuprindea si satul Boldu. Comuna sub numele de Stefanesti-Lipovatu apare citata intr-o carte din 1892 (la acea vreme, judetul facea parte din plasa Dambovita) si avea in componenta satele Boldu, Cretulesti-Lipoveti, Stefanestii de Sus, Stefanestii de Jos. La acea data, se mentioneaza ca populatia comunei se ridica la 1.714 locuitori si avea 374 de case, 3 bordeie si o suprafata totala de 3.076 ha.
In anul 1915, comuna Stefanesti Lipovatu apare ca facand parte din plasa Baneasa, avand in componenta 5 sate: Stefanestii de Sus, Stefanestii de Jos, Stefanestii-Pasarea, Cretuleasca Lipovatu si Boldu. In 1915, comuna avea 372 de case locuite, 18 nelocuite, 1.993 locuitori, 3 conace de mosii, o banca populara, o moara pe benzina, 3 biserici ortodoxe, o scoala, o primarie, o agentie postala si telefonica, o jandarmerie si 3 carciumi.Cretulesti-Lipovatu era unul dintre primele sate care au format comuna. Satul este asezat in vestul comunei, pe malul drept al baltii Pasarea. In 1892, satul se intindea pe o suprafata de 762 ha, cu o populatie de 152 locuitori. Satul avea o biserica (construita in 1818), o scoala mixta pentru baieti si fete, o carciuma, un elesteu si un numar de capete de vite.Astazi, satul se numeste doar Cretuleasca, din vechea asezare dainuind doar biserica (actualemnte monument istoric), dupa ce in vremea comunismului satul a fost aproape desfiintat.Stefanestii de Jos (resedinta comunei); satul care da numele localitatii provine, conform traditiei populare, de la un boier Stefan, sau Stefanescu, care a avut legaturi cu revolutia lui Tudor Vladimirescu. La 1892, satul Stefanestii de Jos se intindea pe o suprafata de 1021 ha, avand 543 de locuitori. La acea data, mosia era detinuta de doamna Elena Filipescu care, dupa cum ne spun documentele vremii “are 750 ha si locuitori 271 ha. Proprietarul cultiva 430 ha (20 stepa, 300 padure)…”.

Galerie foto