În contextul prevenirii răspândirii infecției cu noul coronavirus COVID-19, pentru evitarea prezentării la sediile serviciilor locale de evidență a persoanelor a unui număr mare de cetățeni, ținând cont și de faptul că în ultimele săptămâni foarte mulți cetățeni care au locuit temporar în străinătate au revenit în România, pe perioada stării de urgență vor fi eliberate acte de identitate doar pentru situații deosebite, care implică pierderea, furtul ori distrugerea documentului de identitate.

În acest context, rețin atenția disp. Art. 14 din anexa nr. 1 la Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, potrivit cărora ”Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice, care expiră pe perioada stării de urgență.”

Art. 13 din Ordonanța Militară nr. 3 / 24.03.2020 prevede că ”Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență”.

În cazul în care vă aflați intr-o situație deosebită precum cele enunțate mai sus – pierdere, furt sau distrugere, sau alte cazuri justificate, depunerea cererilor pentru eliberarea actelor de identitate sau stabilirea reședinței, se va face doar în baza unei programări telefonice, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Ștefăneștii de Jos.

IMPORTANT – actele de identitate se predau numai titularilor, pe bază de semnătură, sau împuterniciților prin procură specială făcută la ambasadă/consulat în străinătate. ACTELE DE IDENTITATE NU SE TRIMIT PRIN CURIER!